BreakOut Run 2016

In het weekend van 4 en 5 juni was het weer zover. Op de Maashorst in Schaijk was alweer voor de vierde keer de Breakout Run van start gegaan. De Breakout Run is een obstakelrun van 8km lang, waarbij deelnemers verschillende hindernissen op hun pad tegen komen. Deelnemers kunnen hierbij het parcour een keer of twee keer afleggen. Het thema van de obstakelrun is het ontsnappen uit de gevangenis en hierbij komen de deelnemers een aantal hindernissen onderweg tegen waarbij ze in het water moeten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het springen van een 5m hoge schans het water in, of het glijden van een waterglijbaan. Om dit allemaal in goede banen te laten lopen, was ook dit jaar Reddingsbrigade Uden weer van de partij om daar toezicht op te houden. Maar voor het eerst dit jaar deden niet alleen Reddingsbrigade Uden en Veghel meer toezicht houden, maar kregen wij ook assistentie van een aantal leden van Reddingsbrigade Oss en Reddingsbrigade Boxtel. Ook was dit jaar voor het eerst dat er twee boten nodig waren, vergeleken met een boot voorgaande jaren en was de obstakelrun verdeeld over twee dagen in plaats van één. Naast het toezicht houden liepen ook enkele leden van de aanwezige reddingsbrigades mee, waaronder onze voormalige voorzitter Hans van Heeswijk.

Op 4 juni om 10 uur ‘s ochtends startte de eerste groep renners. Dit waren vooral wedstrijdrenners die 16km liepen, waarbij enkele voor punten en/of een startkwalificatie voor het EK en/of WK. Ook op dat tijd startte de Last Man Standing groep. Deze groep probeerde zo vaak mogelijk het parcours af te leggen, waarbij ze tijdens enkele rondes een voorwerp mee moesten nemen zoals een autoband. De persoon die het meeste rondjes liep was een man met 5 rondjes. De laatste groep van de ochtend en middagrun startte rond half 5 die 8km liepen. Deze shift werd volledig gedraaid door leden van Reddingsbrigade Uden. Hoewel er tijdens die shift te weinig mensen waren, verliep de dag toch goed, met weinig ongevallen. De meeste ongevallen gebeurden buiten de waterobstakels om en de ongevallen die er waren, waren meer kleine botsingen met het zwemmen of kramp na het zwemmen. De laatste deelnemers waren omstreeks 7 uur/half 8 van het parcours af. Na de dagshift werd er nog gezamenlijk gegeten en de mensen die niet de nachtshift meedraaiden gingen naar huis toe. Om 10 uur ’s avonds startte de eerste nachtgroep die respectievelijk 8 en 16km aflegden. Tijdens deze shift kwamen ook enkele leden van Reddingsbrigade Oss en Reddingsbrigade Veghel het team versterken. Ook tijdens deze shift waren weinig ongevallen. Pas rond 2 uur ’s nachts waren de laatste deelnemers van parcours af. 3 Op zondag 5 juni waren ook weer enkele leden van Reddingsbrigade Oss, naast onze eigen leden aanwezig. Ook kwam een lid van Reddingsbrigade Boxtel erbij om het team compleet te maken. Tijdens deze dag liepen naast volwassenen ook later in de middag enkele kinderen mee in de leeftijdscategorieën van 12 t/m 15 jaar en 6 t/m 11 jaar. Deze laatste groep liep ook een verkortte run van 2km, zonder waterobstakels, daar waar alle andere deelnemers gewoon het volledige parcours aflegden, met waterobstakels. De eerste groep vertrok om 11 uur en liep 16km laatste groep volwassenen startte rond kwart over 1 en liep 8km. De groep van 12 t/m 15 jaar startte rond 2 uur en liep 8km en de groep van 6 t/m 11 jaar startte om kwart over 4. Tussen de groep van 12 t/m 15 jaar liepen nog enkele volwassenen door en de laatste deelnemer van deze twee groepen kwam omstreeks half 5 binnen. Voor de groep van 6 t/m 11 jaar was niet direct toezicht nodig voor op het water, aangezien zij geen waterobstakels hadden. Tijdens deze dag, waren enkele ongevallen gebeurd bij vooral de waterglijbaan. Hierbij kwamen enkele deelnemers met hun hoofd verkeerd terecht, waarop in overleg met de organisatie werd besloten om dit onderdeel stil te leggen. Op alle andere wateronderdelen waren weinig tot geen ongevallen gebeurd.

Gedurende beide dagen werd goed samengewerkt tussen de aanwezige brigades en leden en kwamen ook nog wel enkele leerpuntjes uit voor iedereen voor volgend jaar. Maar al met al verliep ook deze editie van de Breakout Run zeer goed en kunnen de aanwezige leden met trots terug kijken naar een geslaagde bewaking. Mogelijk dat volgend jaar weer een samenwerking wordt aangegaan voor dit evenement met de andere reddingsbrigades uit de regio.

Meer foto’s