Interne oefening Q1 2019

Op zaterdagavond 23 februari 2019 was de eerste interne RVR-oefening van het jaar. De oefening was gericht op communicatie. Om op de locatie te komen, was het al van belang om goed te communiceren. Als organisator van de oefening, hebben we alle deelnemers één voor één gebeld. Zij kregen een instructie en een deel van de coördinaten van de locatie. Nadat zij allemaal in een groepsapp werden geplaatst, moesten ze samenwerken om de locatie te vinden. Dit moest gedaan worden met behulp van de instructie die ze eerder hadden gekregen.

Eenmaal op de locatie gearriveerd, waren er nog drie onderdelen gepland. Allereerst werden de deelnemers in drie groepen verdeeld. Eén persoon kreeg een afbeelding voor zich en moest dit aan de anderen uitleggen. Zij moesten deze afbeelding tekenen. Dit hebben we in drie verschillende rondes gedaan; in de eerste ronde mochten alleen de lijnen benoemd worden, in de tweede ronde mochten er ook vormen genoemd worden. In de laatste ronde mochten de anderen ook vragen stellen.

Het tweede onderdeel bestond uit theorie. Door middel van casussen hebben we het METHANE situatierapport en de SBAR overdrachtsmethode besproken. Voor de laatste opdracht werden de deelnemers weer in drie groepen verdeeld. Eén persoon kreeg een doolhof met de oplossing, een tweede persoon kreeg een doolhof met daarin letters. De eerste moest de doolhof uitleggen aan de tweede, die zo te zien kreeg welke letters in het pad van het doolhof stonden. Deze persoon moest de letters doorgeven aan de derde, met behulp van het NATO-alfabet. Het is een leuke en leerzame oefening geweest.