Interne oefening Q4 2018

Op 17 november om 20:15 werd de laatste interne oefening gehouden voor dit jaar. Er werd mede gedeeld dat het een theorie oefening zou worden en we waren welkom bij Hans en Ineke thuis.

Er zouden 5 man deelnemen, uiteindelijk werden er dit 9, een prima opkomst dus. Nadat iedereen werd voorzien van drinken, pepernoten, cake en chips gingen we van start.

De opzet was dat het table-top oefeningen zouden worden op basis van 4 scenario’s waarvan de uitleg gedaan werd door middel van een plattegrond en fiches welke objecten voorstelden. De mensen werden in 2 groepen opgedeeld en we gingen van start met de oefening.

Onze eerste casus was een brand in het zwembad, er werd gediscussieerd over hoe dit aan te vliegen. De denkbeeldige brand was in de doucheruimtes. Het doel hiervan was om te bekijken welke acties je zou gaan nemen, en of dit de juiste acties waren achteraf gezien. Ons team had een plan opgezet wat achteraf prima bleek te werken.

De 2e casus was een ongeluk in het zwembad, 1 persoon had per ongeluk 2 mensen uit de glijbaan laten vallen. 1 daarvan was op zijn rug op een muurtje terecht gekomen, de andere had een omstander hard geraakt met zijn voet. Deze omstander lag bewusteloos onder water, niet zichtbaar. Ook deze casus werd goed opgelost.

De 3e casus ging over een veerpont bij Maasbommel, welke motorpech had op het midden van de rivier de Maas. Er kwam op 150 meter een vrachtschip (met blauwe kegel) aan welke geen tijd meer had om uit te wijken. Je had 1.5 min voordat deze de veerpont zou raken. Ons team besloot om iedereen op de pont te voorzien van reddingsvesten en om iedereen te laten zwemmen naar Maasbommel. Dit bleek de verstandigste keuze.

De laatste casus, hier reden we in een auto over de Afsluitdijk, we kwamen in botsing met een touringcar. Allebei de voertuigen belanden in het water. 1 persoon van ons had een gebroken onderbeen. Het doel van deze casus was om te kijken wat de acties waren die je ging uitvoeren: eigen veiligheid / redden van anderen. Wij kozen voor eigen veiligheid, om vervolgens het redden van anderen in te gaan zetten.

Nadien was er de nabespreking, en werd er gediscussieerd over de diverse acties. Iedereen vond het een leerzame avond!