Promotiedag 2017

Op zondag 30 april 2017 vond op Hemelrijk in Volkel de jaarlijkse promotiedag van de Reddingsbrigade Uden plaats. Er deden ongeveer 30 leden mee aan dit evenement. We zijn begonnen om 10:00u met de opbouw van kraampjes, de boten vaarklaar maken en de middelen en de brancards klaar leggen.

Na 12:00u kwamen er steeds meer mensen kijken en hebben we ze uitgelegd wat wij doen als reddingsbrigade. Ze konden mee varen met onze boten en dit jaar waren er 3 boten aanwezig: de Tinn-Silver, de Novurania en de Roodnat/Vlet. Om 11:30u/12:00u was de eerste demo over eenzijdige ongevallen. De leden van de reddingsbrigade hebben 3x iemand uit het water gehaald. Om 13:00u was er een tweede demo met de wedstrijdteams. Dit was onder andere een ongeval met twee waterfietsen waarop mensen zaten die aan het ‘bekvechten’ waren. En om 15:30u was de laatste demo te zien. Met de laatste demo ging de motor van de Novurania kapot (was niet de bedoeling) en konden teamleden er niet meer mee varen. Dit was een demo met bijzondere ongevallen. De redders hebben hierbij goed samengewerkt om twee slachtoffers veilig op de kant te krijgen; er was eerst een bewusteloos slachtoffer op de kant en naderhand zagen ze nog een drijvend slachtoffer in het water liggen. Die hebben ze direct uit het water gehaald en veilig op de kant gebracht. Maar ondanks dat de Novurania het niet meer deed, is het toch goed gekomen.

Er was ook een huldiging met de burgemeester erbij. De Nederlandse kampioenen van de SERC zijn door de burgmeester gehuldigd. Ze hebben een bloemetje gekregen en de burgemeester en Paul van Vugt hebben ook een leuk woordje gesproken. 4 De rest van de dag hebben wij, als leden van de reddingsbrigade, uitgelegd hoe we te werk gaan met een brancard en reddingsmiddelen. De mensen mochten ook zelf ervaren hoe het is om in een brancard te liggen en de reddingsmiddelen te gebruiken.

Er stond wel een flinke wind van bijna windkracht 5. Dit was wel wat lastiger werken voor ons. Het was een lange en zware dag, maar zeker heel leuk en leerzaam. Het is verder ook goed gegaan en aan het einde van de dag hebben we alles opgeruimd. We zijn gestopt om ongeveer 16:30u. Een groep heeft de boten op de aanhangers geladen. We zijn met deze groep naar de loods gegaan en hebben de boten allemaal goed schoongemaakt, zodat ze weer klaar zijn voor gebruik.

Ik vond het dit jaar erg goed georganiseerd. Het was ook leuk dat dit jaar de Novurania er bij was. Er stond alleen wat veel wind, wat de boel een beetje belemmerde. Het was erg druk bij het varen en iedereen wilde graag op de Tinn-Silver. Hierdoor stond er een lange rij. De huldiging zag er ook leuk uit. De demo’s gingen ook heel goed en zijn goed uitgevoerd. Ook het opruimen ging goed en de boten staan weer in de loods. Het was een leuke en gezellige dag met alle vrijwilligers en leden die mee wilden helpen.

Meer foto’s