RVR-oefening Q1

Op deze zonnige zondagmorgen vond de eerste RVR-oefening van 2018 plaats. Nicky, Marit en ik vertrokken deze ochtend richting de verzamellocatie in Maasbommel, waar we met vier andere brigades uit de regio de oefening zouden starten. Voor ons wachtte een extra uitdaging omdat Nicky zich (onder lichte druk van de anderen) had opgeworpen om als leider reddingsgroep ingezet te worden. Hiermee had Nicky dus de leiding over de vijf boten tellende vloot. Na een korte briefing konden we vanaf de verzamellocatie naar de trailerhelling vertrekken, een paar kilometer verderop.

Op de trailerlocatie kregen we een interessante kaart in onze handen, naar wat later bleek was dit een ondergelopen gebied. Op de kaart was geen enkel herkenningspunt (zoals een molen of een kerk) zichtbaar wat het navigeren bijzonder moeilijk maakte. Nadat er een melding binnenkwam van een evacuatie werd er besloten om in twee groepen te splitsen, en een verkenning te doen op de plaatsen waar de slachtoffers zich zouden bevinden. Door de moeilijk leesbare kaart duurde het even voordat we de eerste slachtoffers hadden gelokaliseerd, maar toen eenmaal duidelijk was waar alle slachtoffers zich bevonden ging het snel.

De vijf boten zijn er uiteindelijk in geslaagd om alle 28 slachtoffers in veiligheid te brengen. In de korte nabespreking kwam naar voren dat de oefening best prima was verlopen, zeker gezien alle omstandigheden waar we mee te maken hadden. Uiteraard waren er een aantal verbeterpunten, en deze nemen we weer mee naar de volgende! We hebben met z’n allen weer een leerzame en ook zeer leuke dag gehad.