Serious Rescue 2015

Van 19 tot en met 21 december 2015 was het jaarlijks terugkerende evenement Serious Rescue was weer van start gegaan. Dit jaar deden 31 reddingsbrigades, 41 boten en 350 man uit heel Nederland mee, om drie dagen te gaan varen voor Serious Request. Ook Reddingsbrigade Uden was dit jaar weer van de aanwezig. Met 20 man, waarvan drie werkzaam waren binnen de organisatie, en 2 boten voeren ze mee met de vloot.  Dit jaar werd er gevaren van 19 tot en met 21 december van Venlo naar Heerlen over de Maas. Voorafgaand aan de vaartocht hielden de leden van de reddingsbrigade verschillende acties om genoeg sponsorgeld en andere waren op te kunnen halen voor Serious Request of om de vaartocht mogelijk te maken. Denk hierbij aan bijvoorbeeld brood en beleg, maar ook brandstof voor de boten en de voertuigen. Het doel van Serious Request dit jaar was om jongeren in conflictgebieden een betere toekomst te kunnen geven. Met twee volgeladen bussen, een goed humeur en een totaal opgehaald bedrag van ruim 1600 euro, vertrok Reddingsbrigade Uden met 14 man en volle moed, op vrijdag 18 december richting Venlo. Daar werden de boten op twee verschillende locaties te water gelaten en ging het team overnachten in een school in Venlo.

Op zaterdag 19 december rond half 9 ’s ochtends was de start van Serious Rescue. De tocht begon in Venlo en zou uiteindelijk ’s avonds eindigen in Roermond. In Venlo werd het team ook aangevuld met twee man die later kwamen. Het startsein werd dit jaar gegeven door de burgemeester van Venlo, die tevens portefeuillehouder is van de Veiligheidsraad.  De eerste dag bracht goed weer en rustig vaarwater mee. Na drie wissels werd de vloot warm onthaald in de binnenhaven van Roermond, waarna vervolgens nog werd doorgevaren naar de jachthaven van Herten om daar af te meren. Tevens werden de trailers de eerste dag naar Stein toegebracht om daar tijdelijk gestald te worden. Die nacht werd er geslapen in een school in Roermond, waarbij, na een flink gepuzzel, de brigades verspreid lagen over het gehele gebouw. Die avond was er ook een feestavond, waarbij een deel van de drankopbrengst ten goede was voor Serious Rescue. De tussenstand werd inmiddels ook bekend gemaakt en bedroeg bijna 16.000 euro. De tweede dag begon rustig, maar naarmate de tocht vorderde stak de wind ook op.  Maar de mannen en vrouwen van de reddingsbrigades lieten zich niet kisten en voeren gewoon door op weg naar Maastricht. Onderweg lagen enkele sluizen, waaronder twee van meer dan 12 meter en werd er twee keer gewisseld. Ook werd een deel van het team gewisseld. Drie man, waaronder twee schippers, gingen na de tweede shift naar huis en daarvoor kwam een nieuwe schipper voor in de plaats die de laatste shift nog mee ging varen. Tegen het avonduur kwam de vloot aan in de haven van Stein. Die nacht sliepen de brigades op drie locaties. Een deel van de groep sliep in een sporthal, een ander deel sliep in een oude basisschool en een kleiner deel sliep als bewaking bij de auto’s, bussen en vrachtwagens. Reddingsbrigade Uden sliep hierbij in de basisschool, waar een zeer gezellige avond werd gemaakt door middel van geïmproviseerd “discobowlen”.

De laatste dag zou bestaan uit een vaardienst van Stein naar Maastricht, zonder wissels om vervolgens vanuit Maastricht in een lange colonne onder politiebegeleiding naar Heerlen te gaan rijden. Die dag stond er ook weer een strakke wind, maar dit weerhield ons niet om door te blijven varen. Eenmaal aangekomen in Maastricht werden we onder groot applaus onthaald door de gouverneur van Limburg. In het gouvernementsgebouw kregen we warme drank en een versnapering aangeboden en werd tevens een speech gehouden door de gouverneur over de afgelopen dagen. Na de speech werd ook een tipje van de sluier gegeven wat op dat moment het bedrag was, wat uitkwam op ongeveer 23.500 euro. Dit was echter nog niet het officiële eindbedrag. Na de speech gingen alle teams naar de trailerplaats om daar hun boten uit het water te halen en vervolgens met bussen, auto’s, boten en trailers te gaan verzamelen bij het stadion de Geusselt van MVV in Maastricht. Van daaruit ging de hele colonne richting Heerlen. Eenmaal op de parkeerplaats in Heerlen aangekomen werd van de gehele Serious Rescue groep een groepsfoto gemaakt en werd het recordbedrag van 25.841,71 euro bekend gemaakt. Dit bedrag was ongeveer 7000 euro meer dan vorig jaar. Na de groepsfoto liep de groep in een lange lint van gele jassen en pakken richting het glazen huis om daar de cheque te overhandigen. Na een tijdje daar te hebben gestaan werd er vervolgens weer teruggelopen naar de bussen en kon ook team Uden met een grote glimlach en veel plezier weer terugkeren naar Brabant. Ook dit jaar was voor alle teamleden van Reddingsbrigade Uden die dit jaar meededen met Serious Rescue de editie van 2015 een zeer geslaagde, maar vooral een leuke ervaring geweest. We mogen allen dan ook trots zijn op de prestaties die er zijn geleverd.

Meer foto’s