Serious Rescue 2016

Het was weer zover. Van 17 tot en met 19 december 2016 was het jaarlijks terugkerende evenement Serious Rescue was weer van start gegaan. Dit jaar deden 385 mensen uit 32 reddingsbrigades uit heel Nederland mee met 45 boten. Ook dit jaar werd er weer drie dagen gevaren voor 3FM Serious Request en het Rode Kruis. Ook Reddings Brigade Uden was dit jaar weer van de aanwezig. Met 20 man, waarvan twee werkzaam waren binnen de organisatie, en 2 boten voeren ze mee met de vloot.

Dit jaar werd er gevaren van Gouda naar Breda over een afstand van 145km. Voorafgaand aan de vaartocht hielden de leden van de reddingsbrigade verschillende acties om genoeg sponsorgeld en andere waren op te kunnen halen voor Serious Request of om de vaartocht mogelijk te maken. Denk hierbij aan bijvoorbeeld brood en beleg, maar ook brandstof voor de boten en de voertuigen. Het doel van Serious Request dit jaar was om kinderen met longontsteking in ontwikkelingslanden te kunnen voorzien van medicijnen, hulpverlening en voorlichting. Met twee volgeladen bussen, een auto, een goed humeur en een totaal opgehaald bedrag van ruim 1700 euro, vertrok Reddingsbrigade Uden met 16 man en volle moed, op vrijdag 17 december richting Gouda. Daar werden de boten via een kraan te water gelaten en ging het team overnachten in een sporthal in Gouda.

Op zaterdag 18 december rond 9 uur ’s ochtends was de start van Serious Rescue. De tocht begon met 43 boten in Gouda en zou uiteindelijk ’s avonds eindigen in Oud-Beijerland. Het startsein werd dit jaar gegeven door de enkele bestuursleden van de bond.  De eerste dag bracht redelijk goed weer mee. Er werd hierbij onder andere gevaren door de havens van Rotterdam, wat ruig vaarwater met zich meebracht. Na twee wissels werd de vloot warm onthaald in de binnenhaven van Oud-Beijerland, waar de burgermeester en verschillende mensen al stonden te wachten. Tijdens de eerste dag deden ook vier van onze leden, samen met zeven andere reddingsbrigadiers mee met de Santa Run van Oud-Beijerland voor het Rode Kruis en Stichting Doe een Wens. Tevens werden er voor het onthaal enkele demonstraties gegeven over het werk van de reddingsbrigade. Na het onthaal en de huldiging van de renners werd de tussenstand ook bekend gemaakt en deze bedroeg bijna 16.000 euro. Tevens reikte de burgemeester een cheque uit van 250 euro als bijdrage voor Serious Rescue.

De tweede dag begon en tijdens twee shifts was een cameraploeg aanwezig die de tocht filmde voor een lokale zender. Onderweg werd er onder andere een stukje gevaren door de Biesbosch en voeren ook enkele boten mee zoals een reddingsboot van de KNRM tijdens de eerste en tweede etappe en enkele bewoners van Lage Zwaluwe tijdens de derde en tevens de laatste etappe van die dag. Ook werd de vloot aangevuld met twee extra boten van de Reddingsbrigade Zierikzee/Schouwe Duivenland, wat een totaal aantal opbracht van 45 boten. Tegen het avonduur kwam de vloot aan in de haven van Lage Zwaluwe, waar het wederom warm werd onthaald. Na een speech van de burgermeester van Drimmelen liepen de reddingsbrigadiers in een grote stoet door het centrum van Lage Zwaluwe heen naar hun slaaplocatie, waar buurtbewoners kaarsjes en lichtjes hadden geplaatst langs de route en toe stonden te juichen. Die nacht sliepen de brigades in een sporthal en was er een feestavond.

De laatste dag zou bestaan uit een tocht van Lage Zwaluwe naar Breda, met een wissel. Die dag bracht rustig weer met zich mee. Eenmaal aangekomen in Breda werden we onder groot applaus en lawaai onthaald door de voorzitter van de veiligheidsregio Midden- en West Brabant, de burgermeester van Breda, de brandweer van Breda en de directeur van Reddingsbrigade Nederland. In het grote kerk van Breda werd een speech gehouden door de organisatie, de voorzitter van de veiligheidsregio Midden- en West Brabant, de burgermeester van Breda en de directeur van Reddingsbrigade Nederland. Tevens kregen wij het eindbedrag te horen van de afgelopen dagen, wat uitkwam op 31.000 euro. Dit was vergeleken met voorgaande jaren een recordopbrengst. Na een korte plaspauze werd een bezoek gebracht aan het glazen huis en de cheque overhandigd. Na een tijdje daar te hebben gestaan werd er vervolgens weer teruggelopen naar de boten en na een kort vaartochtje naar de jachthaven van Breda, konden de boten uit het water gehesen worden.

Na alles gereed te hebben gemaakt voor de terugtocht kon ook team Uden met een grote glimlach en veel plezier weer terugkeren naar Uden. Ook dit jaar was voor alle teamleden van Reddingsbrigade Uden die dit jaar meededen met Serious Rescue de editie van 2016 een zeer geslaagde, maar vooral een leuke ervaring geweest. We mogen allen dan ook trots zijn op de prestaties die er zijn geleverd.

Meer foto’s