Zwemmarathon Wageningen 2017

Op zaterdagavond 9 december 2017 vertrok een enthousiaste ploeg van 9 man richting Wageningen om daar mee te doen aan de avondmarathon van de vereniging de Wageningse Watervrienden. De marathon bestaat hierbij uit verschillende onderdelen, welke in 6 uur volbracht moeten worden. Een van de onderdelen is het marathonzwemmen zelf waarbij iedere ploeggenoot 10 minuten achter elkaar zo veel mogelijk banen moet proberen te zwemmen, waarna hij of zij wordt afgelost. Tussendoor komen daar nog drie verschillende teamestafettes van ieder 10 minuten erbij, waaraan het volledige team aan mee doet. Een van de estafetteonderdelen dit jaar was een stormbaan, waarbij iedere deelnemer de stormbaan zo snel mogelijk moest afleggen en aan het eind naar de overkant moest zwemmen. Een ander onderdeel was het cijferzwemmen, wat speciaal vanwege het 50-jarig bestaan van de Wageningse watervrienden en waarbij iedere zwemmer twee banen zwemt , waarvan een baan met een cijfer 5 of 0. Het laatste estafetteonderdeel was het vervoeren van een slachtoffer, waarbij het slachtoffer een hamer moest vasthouden.

Naast het zwemmen moesten ook het aantal banen dat er gezwommen werd geteld worden en dit gebeurde door de volledige ploeg om de beurt zelf in de baan waarin wij zelf zwommen en in de baan van een ander team. Aan het einde is er nog een eindestafette die door het volledige team gezwommen mag worden.

In totaal deden er 8 teams mee vanuit heel Nederland. Oorspronkelijk zou de marathon 6 uur duren, maar door uitloop van een activiteit die ervoor gepland stond werd de marathon ingekort tot 5,5 uur. Gedurende de hele avond bleven de nummers 1 t/m 3 en de nummers 6 t/m 8 steeds op dezelfde klassementspositie staan. Alleen de nummers 4 en 5 hielden nog een spannende wedstrijd, waarin regelmatig gewisseld werd. Na 5,5 uur zwemmen was de marathon afgelopen en na het douchen en omkleden werd de einduitslag bekend gemaakt. Hierbij eindigde het team uit Uden, na 17.700 meter te hebben gezwommen uiteindelijk op een vijfde plaats met ongeveer 800 meter afstand achter de nummer 4.